در این روش از برخی مواد شیمیایی استفاده می‌کنند که باعث اکسیدشدن رنگدانه‌هایی می‌شود که بر روی مینا یا حتی عاج دندان رسوب کرده‌اند و به این صورت باعث سفیدی دندان می‌شود.

به طور کلی دو نوع تکنیک بلیچینگ دندان وجود دارد:

1) بلیچینگ دندان‌ زنده (Vital bleaching): اگر دندان‌های «زنده» در اثر مصرف غذا یا تنباکو لکه‌دار یا با افزایش سن تیره شده‌ باشند. می‌توان از این روش برای سفید کردن آن‌ها استفاده کرد.

2) بلیچینگ دندان‌های غیر زنده (Non-vital bleaching): روی دندان‌هایی انجام می‌شود که دیگر «زنده» نیستند. مثلا اگر دندان به‌دلیل درمان ریشه تغییر رنگ داده باشد. بلیچینگ می‌تواند ظاهر آن را از داخل به بیرون روشن کند.

مراحل

الف) مراحل آفیس بلیچینگ

قبل از انجام بلیچینگ در صورت نیاز دندان جرم‌گیری می‌شود مرحله بعد باز کردن دهان برای دسترسی به تمام سطوح و تأمین امنیت و حفاظت لثه است. برای این کار دندانپزشک روی لثه را با ژل محافظ لثه می‌پوشاند و با استفاده از نور آبی آن را در طول انجام بلیچینگ روی لثه ثابت نگه می‌دارد تا مواد سفیدکننده دندان به لثه آسیب نرساند و باعث حساسیت آن نشود. سپس دندان را به یک محلول اسیدی آغشته می‌کند و یک ماده‌ی اکسیدکننده (پراکسیدهیدروژن) را با غلظت بسیار بالایی به مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه روی دندان اعمال می‌کند. در طول مدتی که سفیدکننده روی دندان‌ها قرار دارد، دندانپزشک دندان را در معرض نور یا لیزر قرار می‌دهد. این نور یا لیزر باعث فعال‌شدن مواد شیمیایی و تأثیر بیشتر مواد سفیدکننده می‌شود. ممکن است نیاز باشد مرحله قبل چند بار تکرار شود تا به بهترین نتیجه برسید. یعنی هر بار بین ۱۵ الی ۳۰ باید دندان‌ها درحالی که به پراکسید هیدروژن آغشته هستند زیر لیزر قرار بگیرند. دندانپزشک هم هر بار میزان سفیدی را چک می‌کند تا از تأثیر آن مطمئن شود. همچنین ممکن است برای اثربخشی بیشتر و تداوم بلیچینگ، پزشک توصیه کند که چند جلسه بلیچینگ خانگی هم انجام شود.

ب) مراحل هوم بلیچینگ

بعد از اینکه قالب از دندانپزشک دریافت شود، در صورت نیاز ابتدا باید جرم‌گیری انجام شود. قبل از شروع بلیچینگ باید مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید تا سطح دندان کاملا تمیز باشد و ماده سفیدکننده بتواند وارد ساختار دندان شود. سپس ماده پراکسیدکربامید را درون تِرِی (قالب دندان) بریزید. در هر فضای دندان باید یک قطره از ماده سفیدکننده را بریزید. تری را روی دندان‌های خود قرار دهید و مواظب باشید که مواد درون محفظه به بیرون نشت نکند و با لثه تماس نداشته باشد. باید قالب را حداقل به مدت ۲ ساعت روی دندان قرار دهید و بعد از برداشتن آن، با مسواک محلول را از روی دندان بشویید. هر دو ساعتی که برای انجام بلیچینگ صرف می‌کنید فقط مخصوص یک فک است. طول دوره درمان در هوم لیچینگ حدود دو هفته است و باید هر شب ۲ الی ۶ ساعت قالب را روی دندان قرار دهید.

ج) اینترنال بلیچینگ

بلیچینگ داخلی دندان نوعی روش سفید کردن برای دندان‌های غیرزنده است. این نوع بلیچینگ یک روش کاملا غیرتهاجمی برای سفید کردن دندان‌هایی است که روت کانال یا درمان ریشه برای آن‌ها انجام شده و دچار بدرنگی هستند. در بلیچنگ خارجی ماده سفیدکننده روی دندان سالم و تراش نخورده قرار داده می‌شود اما در روش بلیچینگ داخلی دندان، ماده بلیچینگ درون حفره دسترسی دندان جای گرفته و با اکسید کردن موادی که باعث تغییر رنگ عاج دندان شده‌اند موجب سفید شدن دندان می‌شود.

در جلسه اول معاینات کلینیکی و رادیوگرافی لازم برای رسیدن به تشخیص و طرح درمان درست انجام می‌شود. چنانچه دندان قبلا تحت درمان روت کانال قرار نگرفته باشد، دندان توسط اندودنتیست درمان ریشه می‌شود.اگر دندان از قبل عصب‌کشی و ترمیم شده باشد، درمان بلیچینگ داخلی با برداشتن ماده پرکننده روی تاج دندان آغاز می‌شود. به دلیل اینکه ماده بلیچینگ می‌تواند باعث تحلیل ریشه دندان شود، بعد از درمان روت کانال برای جلوگیری از نفوذ مواد بلیچینگ به داخل ریشه، ماده‌ای در حد فاصل تاج و ریشه قرار داده می شود. سپس مواد سفیدکننده داخل حفره ایجاد شده در تاج دندان قرار می‌گیرد. این ماده به تدریج با آزاد کردن اکسیژن باعث سفید شدن تاج دندانی که مبتلا به تغییر رنگ می‌شود. بعد از گذشت 2 تا 3 روز خاصیت اکسیداسیون ماده از بین می‌رود. اگر دندان هنوز به رنگ اصلی خود بازنگشته باشد، در جلسه بعد ماده داخل تاج خارج شده و با ماده جدید جایگزین می‌شود. فرایند تعویض ماده بلیچینگ تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که دندان به رنگ مطلوب برسد. سپس دندان پانسمان شده و برای ترمیم در جلسه بعد آماده می‌شود.

در آخرین جلسه که معمولا 7 تا 10 روز بعد پایان بلیچینگ دندان است، دندان ترمیم شده و زیبایی و رنگ طبیعی خود را باز می‌یابد. گاهی لازم است همزمان با سفید کردن دندان مرده یک یا چند دندان اطراف هم بلیچ شوند تا مشکل عدم‌ تطابق رنگ دندان ‌ها پیش نیاید.

مراقبت پس از بلیچینگ

  • شسشتوی لثه با آب گرم و ماساژ آن
  • خودداری از استعمال دخانیات و سیگار و قلیان
  • شسشتوی دندان‌ها با آب گرم روزی دو بار
  • خودداری از مصرف نوشابه و غذاهای رنگی در 24 ساعت اول پس از بلیچینگ
  • خودداری از نوشیدن مایعاتی مثل چای پررنگ، قهوه
  • خودداری از خوردن غذاهای سرد
  • استفاده از خمیردندان ضد حساسیت در روزهای ابتدایی پس از بلیچ

بیماران مناسب

بلیچینگ دندان برای افرادی مناسب است که دندان‌هایی صاف و مرتب دارند و فقط می‌خواهند دندان‌هایشان سفید و درخشان شود. این روش هیچ تأثیری روی حالت و شکل دندان ندارد.

آثار

– سفیدکردن دندان با ورود کمترین آسیب ممکن به مینا

به کمک نیاز دارید؟

امروز مشاوره اولیه خود را برنامه ریزی کنید و سفر خود را به سمت لبخندی بدون درد و سالم تر آغاز کنید. اکنون با ما تماس بگیرید!

دوره های ایمپلنت

دوره های مهارت نرم

دوره های مهندسی پزشکی